Com a eix estratègic i vertebrador del nostre model hospitalari, a Vall d’Hebron estem potenciant el coneixement i l’adequació de la pràctica clínica en totes les àrees del nostre hospital. Per aquest motiu hem creat la Unitat de Millora de la Pràctica Clínica, que té com a principal objectiu donar suport tècnic a la nova comissió que porta el mateix nom, vetllant perquè la pràctica clínica sigui més segura, efectiva i eficient, basada en l’evidència científica i coherent amb el nou model de gestió per processos avançats, i potenciant la iniciativa dels nostres professionals de medicina, infermeria i teràpies.
Fem el nou Vall d'Hebron amb tu
Pla estratègic 2021-2025
Potenciació del coneixement i creació de la Comissió de Millora de la Pràctica Clínica
Igual com en la seguretat i el flux, hem creat una xarxa de referents en coneixement que participa en els grups de millora de processos per analitzar i identificar les pràctiques de poc valor que tenen lloc a l’hospital i dissenyar accions per garantir que els diagnòstics i els tractaments dels pacients siguin de millor qualitat. Quan s’identifiquen aquestes millores, els referents ho comuniquen a la nova Comissió de Millora de la Pràctica Clínica, creada el 2016. Fruit de la participació dels propis professionals en els grups de millora de processos, hem aplicat nombrosos canvis basats en el coneixement i l'evidència científica com ara l'establiment d'una tècnica única per tancar les ferides quirúrgiques segons el tipus de patologia o l'eliminació de prescripcions mèdiques innecessàries.
Una estratègia de treball per projectes
La comissió és de caràcter multidisciplinari i consta de disset professionals. Es reuneix un cop al mes i treballa per projectes amb l’objectiu d’aterrar els resultats de la recerca de qualitat en la pràctica assistencial diària, mitjançant plans d’acció. Posteriorment, la comissió fa seguiments per constatar que els resultats són els desitjats.
Un altre dels projectes desenvolupats a partir dels grups de millora de processos ha estat l’adequació de la prescripció d’oxigen a nivell hospitalari. Històricament, la dosi que es prescrivia per cànula nasal era gairebé estàndard per a tots els pacients, però els estudis més recents demostraven que les dosis més adequades s’havien d’ajustar en funció de les característiques del pacient. A través de la comissió, hem canviat aquesta pràctica clínica del nostre hospital partint de l’evidència científica que mostraven els estudis de recerca més recents.
La Unitat de Millora de la Pràctica Clínica
En relació amb la comissió, el paper de la Unitat de Millora de la Pràctica Clínica és donar-li suport tècnic i operatiu, treballant diàriament en l’anàlisi d’estudis i contrastant l’evidència científica per facilitar la feina als professionals que conformen la comissió i als referents en coneixement que participen en els grups de millora de processos.
La unitat també dona el mateix suport tècnic i operatiu a diverses subcomissions que des del 2016 s’han reordenat i situat sota el paraigua de la Comissió de Millora de la Pràctica Clínica. Es tracta de la Subcomissió d’Avaluació de Noves Tecnologies, la Subcomissió de Diagnòstic in Vitro, la Subcomissió de Guies, Protocols i Seguiments i la Subcomissió d’Excel·lència i Seguretat en Cures.
Aquesta acció pertany a aquests Reptes
Repte #1
Excel·lència en els resultats dels pacients