Juntament amb l’assistència i la recerca, la docència és una de les columnes vertebrals de Vall d’Hebron. Per tal de garantir la consecució dels objectius docents amb la màxima qualitat, hem elaborat un Pla estratègic de docència que faciliti al màxim tant la gestió dels processos formatius com la transmissió del coneixement entre totes les persones que es formen a l’hospital.
Fem el nou Vall d'Hebron amb tu
Pla estratègic 2021-2025
Pla estratègic de docència
Vall d’Hebron és un dels principals centres formadors d’especialitats assistencials de tot l’Estat, amb més de 500 residents (hi entren 140 cada any) i 47 especialitats acreditades. Per facilitar tots els processos relacionats amb aquestes formacions sanitàries especialitzades hem desenvolupat una aplicació digital que agilitza la gestió de tots els processos relacionats amb la docència, tot simplificant la burocràcia i millorant la comunicació i la interacció entre tots els implicats: residents, tutors, caps de servei, secretaria docent i cap d’estudis. A més, gràcies a l’aplicació estem estalviant uns 90.000 documents de paper cada any.
En la mateixa línia de millora de la comunicació, hem establert entrevistes periòdiques entre la cap d’estudis i els caps de servei, tutors i caps de residents. També hem repartit llistes de distribució entre els representants de residents que formen part de la Comissió de Docència perquè es puguin comunicar d’una manera més àgil amb els residents. Dins de l’aplicació esmentada hem instal·lat també una bústia de suggeriments, i un cop a l’any enviem a tots els residents un informe amb les mancances reflectides i les millores que hem aplicat al seu respecte.
Una formació transversal
Un objectiu important també en el marc de la formació sanitària especialitzada és la formació transversal a tots els residents en habilitats no tècniques com són la bioètica, habilitats comunicatives, seguretat i recerca bàsica. Aquesta formació es desenvoluparà a través d’una plataforma on-line per facilitar la seva integració amb la feina assistencial que ha de desenvolupar el resident.
Un altre eix fonamental consisteix a estimular la recerca durant el període de residència definint un itinerari formatiu en aquesta àrea i creant beques postresidència amb la col·laboració del VHIR.
El Pla estratègic de docència també inclou com a novetat el desenvolupament d’un projecte per a la consecució d’un centre de simulació i realitat virtual. En una primera fase, executada el 2018, hem aconseguit un espai polivalent en forma de sales modulables dotades amb tecnologia audiovisuals d’alta qualitat (connexions en directe a quiròfans, emissions en streaming, videoconferències, pantalles interactives). Es tracta de crear diferents escenaris, amb aparells de robòtica, maniquís i eines de realitat virtual, de manera que puguin practicar determinades habilitats.
Reforma de l'AULA i de la biblioteca
L’estructura de suport a la difusió de coneixement de Vall d’Hebron, a través de cursos, seminaris, tallers, congressos... és l’AULA. És un objectiu estratègic reformar aquesta estructura per tal que esdevingui una eina institucional del Campus Vall d'Hebron per canalitzar tota l’oferta formativa del nostres professionals, interna i externa, per part de residents i especialistes.
Pel que fa a la biblioteca, hem modernitzat l’espai, físicament i funcionalment, per adequar-lo a les necessitats actuals dels usuaris, i l’hem convertit en un espai no només de consulta i formació, sinó també de cocreació, d’estímul a la creativitat i de col·laboració interna i externa.
A escala externa, reforçarem la difusió externa de la nostra oferta en places de formació sanitària especialitzada a través de jornades de portes obertes, contacte directe amb les acadèmies de preparació de futurs residents i de la pàgina web.
En el marc de les aliances amb altres entitats, a més dels acords de col·laboració amb altres centres per intercanviar residents i especialistes, considerem estratègic estar presents en organismes i institucions locals i internacionals relacionats amb la docència com l’ICS i el Departament de Salut (mitjançant la Xarxa de Comissions de Docència de Catalunya), l’Aliança Europea d’Hospitals Universitaris o la UOC.
Aquesta acció pertany a aquests Reptes
Repte #2
Potenciar professionals