El nostre hospital és un dels pioners a l’Estat i a Europa a implementar eines de recollida, mesurament i utilització dels resultats importants per als pacients de manera sistemàtica en la pràctica clínica habitual. Els mesuraments de resultats que són importants per als pacients fan referència a variables clàssiques -com és la supervivència- i a altres variables noves relacionades amb la recuperació de la qualitat de vida, l’estat funcional o l’anímic, i que són reportats directament pel pacient (PROM per les sigles en anglès de patient reported outcomes measures).
Fem el nou Vall d'Hebron amb tu
Pla estratègic 2021-2025
Implementació d’eines de mesurament dels resultats dels pacients
Els PROM es recullen amb formularis validats i avalats per la comunitat científica mundial que els pacients responen al llarg del tractament, des del diagnòstic fins mesos més tard de l’alta mèdica. Amb aquestes eines no mesurem aspectes científics o mèdics, sinó variables de vida del pacient, aspectes que realment li importen com ara si podrà tornar a fer una vida social, si podrà treballar o si tindrà conseqüències en la vida diària. És un canvi de paradigma en el tractament del pacient.
A tall d’exemple, en el cas de l'ictus, mesurem per exemple si el tractament afecta el benestar emocional dels pacients, la vida social, si pateix cansament, etcètera. Mesurem resultats que són importants per a la persona, més enllà dels resultats de proves clíniques.
Exemple d'evolució dels resultats en un hipotètic cas de pacient amb ictus
La recollida dels PROM i la seva utilització en la pràctica diària ens permet per una banda millorar la comunicació i presa de decisions compartides entre el professional i el pacient, apoderar-lo en el seguiment dels seus propis resultats i augmentar l’adherència al tractament (el grau d’acompliment del tractament per part del malalt).
Comparar per millorar els resultats del pacient
Per altra banda, aquests resultats ens permeten avaluar com a hospital si estem oferint les millors opcions per recuperar la salut dels pacients i comparar els resultats dels nostres pacients amb els d’altres hospitals de referència mundials. D’aquesta manera podem aplicar canvis al procés clínic de cada patologia concreta, analitzant quines diferències tenim amb l’hospital que obté els millors resultats, tant en els tipus de tractaments utilitzats com en el procés, circuit i fluxos d’atenció. Per exemple, podem estudiar quins calendaris segueixen des de la primera visita, passant pel diagnòstic, el temps que passa fins a l’operació i fins a la rehabilitació, etcètera. Així, podem identificar i implementar millores.
El fet de centrar l’atenció en el valor per al pacient també ens permet garantir la sostenibilitat dels recursos econòmics i humans, ja que quan som més eficaços en l’assistència aconseguim que el pacient es recuperi més ràpidament, així millorem el procés d’atenció de manera que s’elimini tot el que no aporta valor en la recuperació de la qualitat de vida del pacient.
Aquesta acció pertany a aquests Reptes
Repte #1
Excel·lència en els resultats dels pacients