Durant la pandèmia de COVID-19, el Servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha donat, a data 9 d'octubre de 2020, suport emocional a gairebé 730 persones, majoritàriament dones. Del total, 230 són ciutadans que han sol·licitat aquest servei de suport emocional, que és públic i obert a tota la ciutadania, a través del web coronavirus.vallhebron.com. Un cop s’ha emplenat el formulari de sol·licitud, els professionals de Vall d’Hebron es posen en contacte en menys de 48 hores amb la persona per escrit, per telèfon o per videotrucada.
Fem el nou Vall d'Hebron amb tu
Pla estratègic 2021-2025
Suport emocional a la ciutadania durant la pandèmia
La majoria de persones patien ansietat causada per la COVID-19 i per les conseqüències personals i familiars derivades. Els següents tipus de consulta que s’han fet han estat sobre problemes en la convivència familiar, el dol per la pèrdua de familiars afectats pel coronavirus, un baix estat anímic i la petició d’orientació sobre problemes laborals o informació general sobre l’atenció sanitària en temps de COVID-19. Una altra dada destacable és que dos terços dels ciutadans que han demanat aquest servei són dones.
El 20 % de la població, en algun moment de la vida patirà una malaltia mental. Amb la incertesa i el gran estrès emocional que provoca la situació actual, aquests trastorns es poden incrementar. Les estadístiques a nivell internacional indiquen que la pandèmia està incrementant les temptatives de suïcidi i els símptomes d’ansietat i depressió entre la ciutadania. Per aquest motiu, cal estar alerta i fer la millor prevenció. L’accés a una salut mental de qualitat està definit com un dels drets humans.
Des de l’inici de la pandèmia, el Servei de Psiquiatria ha seguit atenent els pacients que ja estaven vinculats prèviament al programa de salut mental de Vall d’Hebron, als quals se’ls ha seguit fent un seguiment de manera telemàtica o, quan s’ha pogut, presencial.
Els familiars de pacients amb COVID-19, també atesos per l’equip de Psiquiatria
Des de l’inici de la pandèmia, el Servei de Psiquiatria ha atès també per via telefònica i ha donat suport psicològic a 57 familiars de pacients hospitalitzats. Aquestes sessions de teràpia han estat clau sobretot en els moments que s’havia restringit al màxim les visites de familiars a l'Hospital per evitar contagis.
Per altra banda, durant l’abril i el maig –que hi havia situació d’estat d’alarma- el personal de Psiquiatria i de Treball Social van impulsar el Programa de Final de Vida, amb l’objectiu de minimitzar l'impacte de l'estat d'alarma entre els pacients que es trobaven en situació de final de vida ingressats a l'Hospital i les seves famílies. Es va realitzar un acompanyament psicosocial a 359 familiars per poder afavorir els processos de dol, intentant minimitzar els aspectes que exacerben la possibilitat de desenvolupar un Trastorn de Dol Complex Persistent (TDCP). El 76 % de les accions van ser presencials i la resta telefòniques.
Aquesta acció pertany a aquests Reptes
Repte #1
Excel·lència en els resultats dels pacients