El Servei de Psiquiatria de Vall d’Hebron va oferir atenció programada als professionals sanitaris, amb visites individuals de 45 minuts, visites online per a les persones que estaven en aïllament domiciliari i visites de seguiment de forma telemàtica a l'inici de la pandèmia. Per evitar el possible desenvolupament de potencials trastorns psiquiàtrics secundaris a un incident traumàtic, les intervencions primerenques van ser fonamentals.
Fem el nou Vall d'Hebron amb tu
Pla estratègic 2021-2025
Servei de suport emocional per als professionals arran del coronavirus
La identificació de les necessitats psicològiques dels professionals de Vall d’Hebron es va fer de forma coordinada amb la Unitat de Prevenció de Riscos Laborals. Cal estar alerta si es detecten ansietat, agitació i irritabilitat, angoixa elevada i signes de reexperimentació dels incidents, insomni i hipervigilància i descompensació d’estatus psiquiàtrics preexistents. Els professionals podien trobar la informació per accedir al pla de suport a la salut mental a la Intranet de l'hospital.
A l'octubre del 2020 l’equip de Psiquiatria de l’Hospital havia atès més de 80 professionals de l’àmbit sanitari. Tots ells van ser atesos per psicòlegs clínics i 9 d’ells van requerir també una valoració posterior per part de psiquiatres. El motiu principal de la consulta va ser la presència de símptomes ansiosodepressius, dificultats per dormir o estar vivint un procés de dol per la pèrdua d'un ésser estimat. El perfil de persones que va sol·licitar suport psicològic va ser majoritàriament dones i de l’àmbit de la Infermeria, tot i que també es van atendre professionals d’altres perfils com ara auxiliars d’Infermeria, zeladors, professionals d'administració, professionals de laboratori, metges i metgesses, personal de cuina o de manteniment. Els principals símptomes que els professionals de Psiquiatria van detectar són insomni, hiperpreocupació, tristesa, somatització i disminució de la gana. En alguns casos es va observar també simptomatologia d'estrès agut.
Els professionals que van sentir més suport per part de la família, els amics o els companys de feina van necessitar intervencions psicològiques menys intensives. Als professionals atesos se'ls va facilitar tècniques de regulació emocional i de maneig de l'ansietat com ara la relaxació o el mindfulness. També es van atendre amb tècniques de reestructuració cognitiva i d’orientació en valors. Així, es va poder constatar que l’atenció va facilitar una reducció dels símptomes emocionals.
Aquesta acció pertany a aquests Reptes
Repte #1
Excel·lència en els resultats dels pacients