Vall d’Hebron ha posat en marxa una Unitat de Semicrítics per oferir la millor assistència especialitzada a aquest tipus de pacients. A més, aquesta nova unitat, situada a la planta 5 de l’edifici annex de l’Hospital General, està dotada amb la tecnologia necessària per esdevenir una Unitat de Crítics en poques hores en el cas que sigui necessari, per exemple, per un augment dels casos crítics de COVID-19.
Fem el nou Vall d'Hebron amb tu
Pla estratègic 2021-2025
Nova Unitat de Semicrítics
Aquest dispositiu permet guanyar agilitat i flexibilitat per donar resposta a les necessitats actuals dels pacients crítics en el context de la pandèmia per la COVID-19. En aquesta unitat també s’atenen pacients del Servei de Pneumologia i el Servei de l’Aparell Digestiu. Els pacients que s'hi atenen estan greus però no requereixen teràpia activa de suport vital o que no estan prou bé per estar a planta. Així, se'ls fa una vigilància contínua monitorada i una avaluació mèdica freqüent.
La unitat està dissenyada per convertir-se en una Unitat de Crítics en poques hores. Disposa de la mateixa tecnologia mèdica que una UCI, com, per exemple, respiradors o monitors de pressió arterial, freqüència cardíaca o saturació d’oxigen. Només caldria augmentar la ràtio de metges i professionals d’infermeria. Aquesta capacitat d’esdevenir UCI està pensada per donar resposta a un possible augment de pacients crítics per la COVID-19.
Cal recordar que Vall d’Hebron és l’hospital de Catalunya que més pacients ha atès per COVID-19 durant aquesta pandèmia. En el pic més elevat de la pandèmia hi havia ingressats més de 700 pacients, 180 dels quals eren pacients crítics. Abans de la pandèmia, Vall d’Hebron disposava d’una UCI de 56 llits. En pocs dies, es van habilitar 222 llits de crítics, dels quals es van arribar a ocupar més de 180 llits. A més, el Pla de contingència de Vall d’Hebron contemplava habilitar fins a 350 llits d’UCI. La capacitat per donar resposta a les necessitats dels pacients crítics no està determinada únicament per la tecnologia. La clau ha estat i és la preparació i especialització dels professionals de Vall d’Hebron, tant metges com professionals d’infermeria, auxiliars d’infermeria, fisioterapeutes i zeladors.
La creació d’aquesta nova Unitat de Semicrítics permet també millorar el flux de pacients al Servei d’Urgències i a la Unitat de Cures Intensives, ja que no cal que els pacients semicrítics estiguin en aquests dispositius. Aquest és un factor que ja ens permet disposar de més llits d’UCI, llits que podem necessitar per a pacients amb la COVID-19.
La infermeria, clau en aquesta unitat multidisciplinària
El paper de la infermeria és fonamental en el funcionament de la unitat. Les infermeres de la Unitat de Semicrítics són professionals especialitzades en les cures d’aquest nivell assistencial i s'encarreguen d’assegurar la continuïtat assistencial dels pacients entre els diferents serveis i nivells assistencials.
La Unitat de Semicrítics és un dispositiu multidisciplinari que està coordinat pel Servei de Medicina Intensiva i disposa de 24 llits en 12 habitacions dobles. Setze d’aquests llits estan destinats a pacients del Servei de Medicina Intensiva, quatre a pacients del Servei de Pneumologia i quatre a pacients del Servei de l’Aparell Digestiu. Aquest dispositiu és molt adequat, no només per a pacients amb hemorràgia digestiva greu, sinó també per a altres patologies digestives greus com les pancreatitis agudes, sèpsia d’origen biliar i malaltia inflamatòria intestinal. Els pacients amb deficiències ventilatòries, hemoptisi, embòlies pulmonars, hipertensió arterial pulmonar o trasplantats, necessiten moltes vegades una assistència a nivell d’Unitat de Semicrítics.
Aquesta acció pertany a aquests Reptes
Repte #1
Excel·lència en els resultats dels pacients
Repte #5
Smart hospital
Repte #2
Potenciar professionals