La Unitat d’Atenció Intermèdia Oncològica Pere Virgili–Vall d’Hebron està en marxa des de l'1 de juliol de 2020. Es tracta d’un dispositiu assistencial dedicat exclusivament a l’atenció dels pacients oncològics subaguts, és a dir, aquells pacients que necessiten d’una atenció especialitzada però no requereixen de les prestacions tecnològiques d’un hospital de tercer nivell, com és l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.
Fem el nou Vall d'Hebron amb tu
Pla estratègic 2021-2025
Nova Unitat d’Atenció Intermèdia Oncològica Pere Virgili-Vall d’Hebron
Aquest nou dispositiu, que forma part del Servei d’Oncologia Mèdica de Vall d’Hebron, està coordinat per professionals de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i del Parc Sanitari Pere Virgili. Aquesta unitat, la més gran de Catalunya, és la primera que compta amb una gestió coordinada entre dos centres. És un exemple molt clar de com ha de ser la coordinació entre centres i també entre professionals, ja que l'assistència als pacients també serà compartida. La iniciativa pretén que els malalts comptin amb els millors tractaments i atenció per a la seva salut.
L'objectiu és portar l’atenció dels malalts crònics, més vulnerables o fràgils, més enllà de Vall d’Hebron gràcies a dispositius que estan en el nostre territori. Això ens permet millorar l’atenció dels pacients i complir un dels nostres objectius, que és optimitzar l’ingrés dels pacients més complexos a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. Els usuaris de la nova Unitat es beneficiaran de l’expertesa en rehabilitació, atenció social, cures pal·liatives i maneig integral del pacient oncològic de l’Atenció Intermèdia del Parc. A més, comptaran amb un entorn idoni per a l’estada hospitalària i el procés rehabilitador, com és el recinte del Parc Sanitari Pere Virgili, amb uns 18.000 m2 de zones verdes.
L’adequació del nivell assistencial, clau per als pacients oncològics subaguts
Aquesta Unitat, situada a la planta 4 de l’edifici Xaloc del Parc Sanitari Pere Virgili, té capacitat per a 32 pacients i compta amb cinc llits individuals i zones comuns, gimnàs i dues terrasses on els pacients s’hi poden estar a l’aire lliure. Els pacients ingressats són pacients subaguts amb malaltia activa que no requereixen d’un elevat nombre de proves ni ingrés a l’UCI i estan estables clínicament. Per exemple, pacients oncològics que presenten complicacions infeccioses, suboclusió intestinal, dolor mal controlat, toxicitat per quimioteràpia, fenòmens trombòtics, afectacions del sistema nerviós central o necessitats de cures de mitja intensitat. Aquesta unitat és el nivell assistencial més adequat per als pacients oncològics subaguts, ja que està formada per metges i metgesses especialistes i infermeria experta dedicats exclusivament a la seva atenció. Aquest dispositiu completa els recursos d’atenció al pacient oncològic del Parc, el qual compta amb una Unitat d’Atenció Intermèdia Oncogeriàtrica, una Unitat de Cures Pal·liatives i dos equips PADES (Programa d’atenció domiciliària i equips de suport), entre d’altres. Això fa que els usuaris de la nova unitat es trobin en mans d’un equip multidisciplinari, especialitzat i altament qualificat per donar una atenció adequada a la seva malaltia.
Aquesta adequació del nivell assistencial permet queels pacients comptin amb atenció oncològica especialitzada i rehabilitadors especialitzats, fisioterapeutes cada dia, terapeutes ocupacionals, psicooncologia... per tenir cura de la seva salut física, funcional i mental.
La unitat està formada per un equip mixt de professionals de Vall d’Hebron i Pere Virgili, amb oncòlegs, un geriatra, un internista, un psicooncòleg, infermeres i professionals de fisioteràpia, teràpia ocupacional, treball social, així com personal administratiu i zeladors. En aquest sentit, és molt important el paper de les infermeres, ja que són les responsables de fer les cures adequades als pacients, com cures complexes de lesions tumorals externes o la col·locació de catèters, i de fer educació sanitària d’estil de vida i alimentació personalitzades. Les infermeres tenen un rol fonamental al nou dispositiu, perquè identifiquen, des d’una perspectiva global i holística, les necessitats dels pacients i ofereixen els coneixements i habilitats adequats per obtenir el millor resultat en salut i el màxim grau de benestar de les persones ateses, alhora que en potencien l’autocura.
Aquesta acció pertany a aquests Reptes
Repte #2
Potenciar professionals
Repte #1
Excel·lència en els resultats dels pacients
Repte #4
Aliances estratègiques