El nou heliport se situarà al terrat de l’ala oest de l’Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats i substituirà l’heliport actual, situat al barri de la Teixonera, davant del Campus Vall d’Hebron, a l’altra banda de la Ronda de Dalt. La nova infraestructura suposarà un salt endavant en l’assistència als pacients crítics que arribin en helicòpter, ja que es guanyarà tant en temps com en seguretat per al pacient.
Fem el nou Vall d'Hebron amb tu
Pla estratègic 2021-2025
Nou heliport per millorar la seguretat del pacient i la rapidesa d’actuació
Les obres es van iniciar el dia 27 de gener de 2020. Es tracta de les primeres obres que es realitzen dins del Pla de transformació del Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus. La construcció del nou heliport es fa exclusivament per la part exterior de l’edifici i l’estructura quedarà adherida a la façana lateral de l’Hospital i a part de la coberta.
En primer lloc, el temps que trigarà el pacient des que l’helicòpter aterri fins que entri a les Urgències de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats (on s’atenen la majoria d’aquests pacients) serà de només 50 segons respecte dels més de tres minuts que es necessiten invertir actualment. Aquesta millora en la rapidesa es deu al fet que els helicòpters aterraran a la coberta del propi Hospital i només caldrà creuar la passarel·la que s’habilitarà per connectar l’àrea d’aterratge amb els ascensors i baixar el pacient, mentre que en el procediment actual el pacient aterra a l’exterior del Campus, a l’altra banda de la Ronda de Dalt, i cal que una ambulància del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) recorri el tram que hi ha fins a la porta de les Urgències.
En el marc del mateix projecte es substituiran els quatre ascensors centrals per uns de nous, que es desplaçaran quatre vegades més ràpidament que els actuals. Dos d’aquests ascensors arribaran fins a la coberta de l’edifici i seran els que baixaran el pacient. Disposaran d’un sistema intel·ligent que en bloquejarà un quan es tingui constància que un helicòpter s’està dirigint a Vall d’Hebron. Posteriorment, el pacient serà transferit de l’helicòpter a l’ascensor a través de la passarel·la i baixarà directament fins a les Urgències. Els nous ascensors també suposaran un benefici per als pacients, acompanyants i professionals. Això és especialment important per als pacients hospitalitzats que s’hagin de traslladar urgentment d’una forma ràpida i segura.
Gràcies al nou heliport, el pacient s’estalviarà una transferència (canvi de llitera), ja que se’l traslladarà directament a Urgències amb la mateixa llitera en què se’l col·locarà quan baixi de l’helicòpter (actualment, com que se’l trasllada en ambulància, primer se l’ha de transferir a una llitera del SEM fins a la porta d’Urgències i posteriorment se l’ha de transferir a la llitera de l’Hospital). Aquesta reducció en el nombre de transferències de lliteres serà especialment beneficiós per als pacients amb lesió medul·lar (Vall d’Hebron és el centre de referència de lesionats medul·lars aguts de tot Catalunya), ja que cada transferència és un factor de risc que pot empitjorar la lesió.
En el cas que el pacient vagi destinat a les Urgències de l’Hospital General, de l’Hospital Infantil o de l’Hospital de la Dona, caldrà fer el trasllat intern en ambulància des de l’Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats un cop se’l baixi per l’ascensor.
L’any 2018 a Vall d’Hebron es van rebre 216 pacients en helicòpter i l’any 2019 en van ser 248.
Estalvi energètic
Un benefici derivat de la renovació dels ascensors serà la reducció del consum energètic, ja que els nous ascensors seran més sostenibles i més eficients que els actuals. Els càlculs estimats preveuen una reducció del consum energètic dels ascensors de més d’un 30 %.
Aquesta acció pertany a aquests Reptes
Repte #5
Smart hospital
Repte #1
Excel·lència en els resultats dels pacients