La nova Unitat de Fragilitat, creada i gestionada conjuntament per l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i l'Hospital Sant Rafael, està destinada als pacients d’edat avançada que presenten fragilitat i està dissenyada segons el model d’Hospital Acollidor amb les Persones Grans amb l’objectiu de prevenir la davallada funcional dels pacients i afavorir la seva màxima recuperació.
Fem el nou Vall d'Hebron amb tu
Pla estratègic 2021-2025
Constitució de la Unitat de Fragilitat conjunta de Vall d’Hebron i Sant Rafael
A causa de l’envelliment de la població, el sistema sanitari ha d’atendre un nombre cada vegada més elevat de persones grans. Els entorns hospitalaris convencionals estan destinats a tractar l’agudització de la patologia que motiva l’ingrés. Però, molts d’aquests pacients d’edat avançada, a més, són fràgils. La Unitat ofereix un entorn adequat per prevenir la davallada funcional dels pacients grans fràgils associada a la malaltia aguda i a l’impacte de l'hospitalització. El pacient està en el centre de l'atenció i s'ha dissenyat el millor entorn hospitalari per als pacients fràgils.
El fet que el pacient fràgil pugui revertir la seva fragilitat, gràcies a l’atenció rebuda i a l’ambient on es troba, pot suposar una reducció de la freqüentació als serveis d’urgències hospitalaris i a les unitats d’hospitalització d’aguts convencionals, ja que aquesta tipologia de pacients és la que genera una major demanda assistencial.
La Unitat de Fragilitat, situada a l’Hospital Sant Rafael, compta amb 26 llits (dotze habitacions dobles i dues individuals). Està dissenyada segons el model d’Hospital Acollidor amb les Persones Grans per reduir el soroll i les incomoditats, potenciar la seguretat i facilitar la recuperació i l’autonomia del pacient. Per exemple, es fa especial èmfasi en el bon descans nocturn, amb un passadís que disposa de sensors de soroll per evitar molestar-los. Els professionals que atenen els pacients estan totalment conscienciats sobre la necessitat de respectar el seu descans.
Pel que fa a la seguretat dels pacients i evitar el risc de caigudes, les habitacions disposen d’il·luminació amb llum de senyalització nocturna (per guiar amb facilitat el pacient cap al bany) i timbre dins del mateix bany. El bany disposa de terra antilliscant i cadira per seure també antilliscant. Els llits, de darrera generació, tenen baranes dobles a cada banda amb botons de comandament a la mateixa barana i sistema d’il·luminació del terra del llit. El Servei d’Infermeria controla els comandaments del llit perquè, durant la nit, el llit estigui en una posició segura que permeti al pacient aixecar-se fàcilment i, en cas de caiguda, que la lesió sigui menor. També s’han eliminat barreres arquitectòniques a les habitacions, a fi de promoure la màxima autonomia.
Atenció multidisciplinària integral
L’atenció que s'hi ofereix està enfocada a la millora de les patologies que han motivat l’ingrés i, també, a prevenir les complicacions associades a la malaltia aguda i l’impacte de l’hospitalització, especialment la davallada funcional i el deliri. Per tal d’oferir la millor atenció, l’equip de professionals és multidisciplinari. Està format per metges, professionals d’infermeria, treballadors socials, logopedes experts en disfàgia, fisioterapeutes, nutricionistes i farmacèutics. L’element innovador d’aquesta interdisciplinarietat és el fet de treballar en equip amb protocols i eines de valoració geriàtrica integral compartides.
Inicialment, els pacients que ingressen a la nova Unitat de Fragilitat són derivats des del Servei d’Urgències de Vall d’Hebron, on els professionals realitzen una avaluació integral de la fragilitat per valorar quin és l’entorn hospitalari més adequat per a la recuperació del pacient. Més endavant, altres centres de l’Àrea Integral de Salut (AIS) Barcelona Nord (com els centres d’Atenció Primària) també podran derivar pacients.
Vall d’Hebron i Sant Rafael trenquen barreres per millorar el flux de pacients
Arran de la constitució de la Unitat, ambdós hospitals han obert un pas directe per a ambulàncies que connecta directament els dos centres. Fins ara, les ambulàncies havien de sortir de Vall d’Hebron o Sant Rafael per entrar a l’altre centre. Amb l’obertura del nou pas per a ambulàncies, es facilita el flux de pacients, que serà molt més ràpid i còmode.
Aquesta acció pertany a aquests Reptes
Repte #1
Excel·lència en els resultats dels pacients
Repte #5
Smart hospital
Repte #4
Aliances estratègiques