Fem el nou Vall d'Hebron amb tu

Pla estratègic 2021-2025

Bona Nit, Vall d’Hebron

A partir de les 22h del vespre es posen en marxa accions com reduir la intensitat de la llum de les habitacions

“Bona Nit, Vall d’Hebron” és una iniciativa que pretén afavorir el descans nocturn dels pacients ingressats a l’hospital.

Estudis científics posen en evidència que el descans nocturn és fonamental en la recuperació dels pacients ingressats. El descans nocturn correcte (és a dir, dormir almenys sis hores seguides) té repercussions positives sobre la salut. Per aquest motiu, Vall d’Hebron va posar en marxa “Bona nit, Vall d’Hebron”, una iniciativa que té com a objectiu afavorir el descans nocturn dels pacients.

Les interrupcions del son acostumen a ser habituals als hospitals per la pròpia activitat assistencial i a Vall d’Hebron vam decidir canviar aquesta tendència. No tenir una son reparador continuat pot generar l’aparició de delirium, amb major incidència en la gent gran. A més, té conseqüències negatives en el sistema immunitari o el dolor dels pacients oncològics. Per tant, millorar el descans nocturn evita la somnolència diürna, millora el rendiment cognitiu, evita conseqüències negatives en el sistema immunitari i redueix el risc de caigudes, dolor, hipertensió i alteracions de l’estat d’ànim.

A la nit, entre tots vetllem pel descans dels pacients

Les accions concretes que es duen a terme a Vall d’Hebron per afavorir el descans nocturn dels pacients estan dirigides tant als professionals sanitaris com els pacients i els acompanyants. La idea és que entre tots, entre professionals i pacients hem de col·laborar per aconseguir un ambient tranquil i afavoridor del descans nocturn. D’aquesta manera, cada dia a partir de les 22h del vespre comencen les accions de #BonaNitVH: els professionals avisen els pacients i els acompanyants que s’inicia el període de descans nocturn, utilitzen un to suau amb els pacients i altres companys. S’abaixa la llum del passadís i la zona de control. Es revisa l’habitació i s’adequa per minimitzar l’impacte de la llum i el soroll. Així, es tanca la llum de l’habitació i es deixa només la llum frontal dels llits si és necessari, s’abaixen les persianes o cortines, es revisen els dispositius que poden interferir provocant soroll o llum excessiva, i es tanca la porta de l’habitació en sortir. “Activem el ‘mode nit’, i posem uns penjadors als poms de les portes amb consells per reduir el soroll, portem xapes sobre la iniciativa, demanem als pacients i els professionals que parlin en un volum baix, que apaguin el televisor o utilitzin auriculars per escoltar la ràdio, que posin el mòbil en vibració o silenci, que si necessiten llum facin servir l’interruptor de llum suauSón accions que, totes sumades, permeten un descans nocturn reparador.

Els professionals d’infermeria fan les seves rondes nocturnes utilitzant  llanternes com a font lumínica quan els pacients dormen. La nostra filosofia és que mentre els pacients dormen, seguim treballant perquè puguin descansar tranquil·lament.

Aquesta acció pertany a aquestes Àrees d'actuació

Aquesta acció pertany a aquests Reptes

Repte #2

Potenciar professionals

Repte #3

Hospital obert

Busca les línies estratègiques i els objectius i coneix tot el que estem treballant plegats

1. Tria una o diverses línies estratègiques